Merė Ž.Pinskuvienė ir vėl melavo žiniasklaidai    Prezidentas kvietė apjuosti Lietuvą ne tik kilometrais, bet ir meile savo šaliai    Kviečiame į Baltų vienybės dieną Kernavėje    Širvintų rajono savivaldybei gresia tiesioginis valdymas    Informavo ar neinformavo apie Vyriausybės atstovo reikalavimus?   

Reklaminis skydelis

LR Seimo nario priimamasis

Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Apklausos

Ar Jūsų darbdavys suteikia laisvą pusdienį palydėti vaikus į mokyklą pirmą mokslo metų dieną?

Peržiūrėti rezultatus

Kraunasi ... Kraunasi ...

VARDADIENIAI

Reklaminis skydelis

REKLAMA

Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Mūsų draugai ir partneriai

Reklaminis skydelis

AUTOBUSŲ GRAFIKAS ŠIRVINTŲ RAJONE

Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Ką verta žinoti renkantis kavos pupeles?

      img_2Kiekvienas kavos mėgėjas dažniausiai turi savo pačią mėgstamiausią kavos pupelių rūšį, išbandytą jau daugybę kartų. Kavos pupelių pasiūla iš tiesų nemaža, tačiau galima jas suskirstyti į dvi pagrindines rūšis: Arabika ir Robusta.

Arabika

     Tai geriausiai žinoma ir bene labiausiai vertinama kavos pupelių rūšis tarp tikrų kavos mėgėjų. Specialistų teigimu, kavos pupelių kokybė priklauso nuo to, kokiame regione ji būna auginama ir subrandinama. Sakoma, kuo aukščiau jūros lygio kava auginama, tuo jos kokybė būna geresnė. Arabika paprastai auginama kalnų šlaituose, kur iškrenta nemažai kritulių. Šios rūšies kavos pupelės yra pakankamai lepios ir reikalaujančios gero dirvožemio, saulės šviesos ir drėgmės. Arabika laikoma ne tik pačia populiariausia, bet ir kokybiškaiusia kavos rūšimi. Iš šios rūšies kavos pupelių gaminama net apie 75% viso pasaulio kavos produkcijos.

·           Verta žinoti. Šios kavos pupelės užauga taisyklingos pailgos formos, lygiu paviršiumi, auginimos specialiomis sąlygos. Verta paminėti, kad tikros sumaltos arabikos kavos nusipirkti beveik neįmanoma. Paprastai į šią kavą dedama ir kitos rūšies maltų pupelių – robustos, kad skonis būtų intensyvesnis. Specialistai pataria, kavos pupeles pirkti iš specializuotų kavos parduotuvių, nes tik taip būsite tikri, kad nusipirksite kokybišką ir 100 % arabikos kavos pupeles. Šių kavos pupelių didžiausios planatcijos auginamos Lotynų Amerikoje. Žinoma, kiekvieno regiono kava dažniausiai būna ir skirtingo skonio.

      Kuo ypatingos? Gali kilti klausimas, kodėl būtent arabikos kavos pupelės yra labiausiai vertinamos. Visų pirma, iš šios rūšies pupelių paruošta kava yra saldesnė, sodresnio skonio, gal net primenančio vaisius ir uogas. Taip pat iš arabikos pupelių paruošta kava pasižymi idealiu rūgštumo lygiu ir net švelniu vyno prieskoniu.

Robusta

     Ši rūšis yra ne mažiau vertinama nei arabikos, tačiau pasižymi gerokai aštresniu, stipresniu, kartesniu skoniu, kuris ne visiems yra priimtinas. Iš robustos kavos pupelių paruošta kava primena grūdų ir riešutų skonį. Taip pat, šios rūšies kavoje yra gerokai daugiau kofeino negu arabikoje. Robustos kavos pupelės labiausiai vertinamos espresso kavos mėgėjų, kadangi iš jų paruošta kava būna stipraus skonio. Šios rūšies kavos pupelės yra atsparesnės permainingoms oro sąlygoms bei kenkėjams. Robustos kavos pupelių derlius užauga gerokai greičiau ir būna gana gausus. Robusta kavos pupelės labiausiai paplitusios Afrikoje ir Indonezijoje. img_1

Kaip atskirti pupeles? Perkant kavos pupeles, arabiką nuo robustos atskirti galima. Tereikia atkreipti dėmesį į tai, kad arabikos pupelės yra apvalios, taisyklingos formos, o robustos – pailgos ir netaisyklingos.

 Pupelių skrudinimas

      Koks bus kavos skonis, lemia kavos pupelių skrudinimas. Jos paprastai yra skrudinamos maždaug 200°C temperatūroje kelias minutes, kol kava patamsėja, atsiranda kavai būdingas aromatas, pupelės netenka vandens. Lengvas kavos skrudinimas taikomas tik arabikos kavos pupelėms, tokiu būdu nedingsta ypatingas šių pupelių skonis ir aromatas. Vidutiniškai skrudintos kavos pupelės padeda kavai įgauti puikų aromatą, o skonis tampa maloniai kartokas. Iš stipriai skrudintų kavos pupelių paruošta kava būna karti ir stipri.

 Šviežumo svarba

     Renkantis maltą kavą ar jos pupeles, kaip ir bet kuriuos kitus maisto produktus, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kada baigiasi galiojimo laikas. Paprastai, sandariose (vakuuminėse) pakuotėse parduodama kava galioja iki pusantrų metų. Tokią pakuotę atidarius, kavą patariama suvartoti per dvi savaites. Perkant kavos pupeles, labiausiai patariama atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. Šviežios kavos pupelės dar būna išlaikiusios blizgesį, kadangi jose yra eterinių aliejų. Jeigu pupelės yra suskilinėjusios, sausos ir aptrupėjusios – tikėtina, kad ir pasenusios. Žinoma, dažnai kavos pupelės parduodamos ir nepermatomose sandariose pakuotėse. Tokiu atveju vertėtų pasikliauti nurodomu galiojimo laiku. Taip pat svarbu ir sumaltų kavos pupelių laikymas namuose. Norint kuo ilgiau išlaikyti skonį ir aromatą, šviežiai sumaltas pupeles patariama laikyti sandariame inde, kur nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai. Tokiu atveju kava greitai neišsikvėps ir bus žymiai gardesnė.

 Kaip paruošti gerą kavą?

      Visi kavos mėgėjai žino, kad už tobulos kavos puodelį atsakingos ne tik kokybiškos kavos pupelės, bet ir pats paruošimo būdas. Kavos ruošimą patikint automatiniam kavos aparatui – viskas paprasta ir dėl nieko rūpintis nereikia. O štai plikantiems kavą paprastai, galima pasinaudoti keliais patarimais.

Vandens ir kavos santykis. Tai yra vienas iš svarbiausių momentų plikant kavą. Norint pajusti tikrą kavos skonį ir aromatą, rekomenduojama 10 g maltos kavos (2 šaukštelius) užpilti maždaug 180 ml vandens. Vanduo, kuriuo užpilama kava, turėtų būti švarus, 90-96 laipsnių temperatūros. Jei vanduo bus per daug atvėsęs, tikrojo kavos skonio išgauti nepavyks.

Kavos pupelių malimas. Tai yra ne mažiau svarbus momentas, siekiant pasimėgauti puikia kava. Nuo to, kada kava buvo malama, priklauso ir jos skonis. Idealiausia, jeigu yra galimybė nusipirkti kavos pupelių ir jas sumalti tiesiog namuose, šviežiai. Tokiu atveju kava bus žymiai skanesnė. Parduotuvėse galima įsigyti jau sumaltų kavos pupelių. Paprastai, tokia kava būna itin sandarioje pakuotėje ir neatidaryta gali stovėti kiek daugiau nei metus. Atplėšus pakuotę, kavą patariama suvartoti per dvi savaites. Nesandariai laikomą maltą kavą paveikia deguonis, šviesa, karštis bei drėgmė. Sumalus daugiau šviežių kavos pupelių, jas patariama laikyti sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kavos rupumas. Dažnai į kavos rupumą mažai kreipiamas dėmesys, tačiau vertėtų apie tai pagalvoti. Profesionalių baristų teigimu, kavos rupumas turi atitikti kavos ruošimo būdą. Kuo trumpiau plikoma kava – tuo kavos pupelės turi būti sumalamos smulkiau. Jei kava ruošiama espreso aparatu – malimas turi būti smulkus. Jei kava plikoma puodelyje ar kavos aparate su filtru – ji gali būti rupesnė.

“Kavos Draugas”


Susiję straipsniai:

Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis
Reklaminis skydelis

Jūsų komentaras:


penki + = keturiolika

VISI KOMENTARAI PUBLIKUOJAMI TIK PATVIRTINUS ADMINISTRATORIUI. ĮSPĖJAME: komentuokite atsakingai, galėdami įrodyti savo teiginius. Melagingi teiginiai ar šmeižtas užtraukia baudžiamąją atsakomybę ne redakcijai, o komentaro autoriui.
PRAŠOME LAIKYTIS TAISYKLIŲ
1.Leidžiami tik straipsnio temą atitinkantys komentarai.
2.Draudžiami įžeidžiantys ir nekorektiški komentarai.
3.Primygtinai siūlome naudoti lietuvišką raidyną ir laikytis gramatikos taisyklių.
4.Administracija pasilieka teisę šalinti taisyklių neatitinkančius komentarus arba jų dalį.
5.Už komentarų turinį atsako tik jų autoriai.
6. Ginčytis su administracija dėl šių taisyklių taikymo yra beprasmiška. Pastabos ir pageidavimai priimami el.paštu [email protected]